TR | EN


MEDYA


HABERLER

27.08.2021

SORGUN’A İLERİ BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ KURULUYOR

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sorgun Atık Su Arıtma Tesisi Projesi ile Sorgun su kaynakları en iyi şekilde değerlendiriliyor ve Sorgun halkına temiz bir gelecek sağlıyor.

Toplam bütçesi 9.440.811 Milyon Avro olan projenin %85’i Avrupa Birliği, %6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve %9’u ise Sorgun Belediyesi tarafından finanse edilmektedir.

9000 m3/gün kapasiteli Atık Su Arıtma Tesisi şehir merkezine yaklaşık 7 km uzakta bulunan Eğriöz Deresi yakınında inşa edilmektedir. Tesisin, Ağustos 2022’de devreye alınması planlanmaktadır. Proje sayesinde hem Eğriöz Deresi’nin hem de Gelingüllü Rezervuarının su kalitesinin iyileşmesine katkı sağlanacaktır.

Sorgun Atık su arıtma tesisi uzun havalandırmalı aktif çamur prosesine uygun olarak tasarlanmıştır. Izgara binası, havalı kum ve yağ tutucu tankları, anaerobik tanklar, havalandırma tankları ve son çökeltme tankları, tesiste, biyolojik olarak fosfor, azot ve karbon giderimini sağlayacaktır. Oluşan çamurun bertarafı için geri devir, fazla çamur pompa istasyonu, mekanik yoğunlaştırıcılar ve çamur susuzlaştırma üniteleri konumlandırılmıştır.

Proje kapsamında Atık Su Arıtma Tesisi yapım çalışmaları ile eş zamanlı olarak Sorgun Belediyesi Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’ne Teknik destek sağlanarak kapasite güçlendirme çalışmaları yürütülmekte Sorgun Halkına yönelik çevresel farkındalık artırma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu kapsamda Sorgun Atık Su Arıtma Tesisi Projesi’nin yerel medyaya tanıtımı amacıyla 27.08.2021 tarihinde gerçekleştirilecek olan basın toplantısına katılımlarınızı bekliyoruz.